Kalendář událostí

BLUDNÝ KRUH KVALITY POTRAVIN
úterý, 24. září 2019, 14:30 - 17:00
Shlédnutí : 228
od Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

ČESKÁ POTRAVINÁŘSKÁ SPOLEČNOST Z. s., PRAHA

a

  ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ, Praha

 

                          Vás zvou

na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná

dne 24. září 2019 od 14:30 hod.

v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.

na téma:

 

BLUDNÝ KRUH KVALITY POTRAVIN
 

Přednášející

Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

VŠCHT, Společnost pro výživu

Těšíme se na Vaši účast!

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r.                    Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.

předsedkyně ČPS z. s.                                                     ředitel ÚZEI

Ing. Ilona Mrhálková, v. r.

tajemnice Programové rady

ÚZEI

Změna programu vyhrazena.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 120 00 Praha 2, Mánesova 75, Ing. Inka Laudová, tajemnice ČPS, tel.: 605 229 644

 

ABSTRAKT

 

Kvalita potravin je často skloňovaným tématem veřejných diskusí a předmětem mnohých politických klání. Pokud však mají jednoduchá prohlášení a zvolání zavazující ke zlepšení kvality potravin na trhu nabýt konkrétních rozměrů, objevují se vrásky na čele i mnohým odborníkům. Problém začíná již u samotných definic kvality a standardů, které mají kvalitu garantovat. Ukazuje se totiž, že při hlubších diskusích má každá z diskutujících stran o konkrétním naplnění tématu poněkud odlišné představy. Zvláště žhavé začínají být diskuse v okamžiku, kdy se za obecnými zvoláními začnou objevovat konkrétní měřitelné parametry. Dotčené strany zpozorní a obvykle argumentují tím, že by naplnění pojmu kvalita potravin mělo být zcela v ruce obchodníků případně výrobců. Historie však ukazuje, že regulace pouze tržním prostředím není zcela efektivní, a tak se do problematiky vkládají politici, státní instituce, nevládní organizace, média a další.

Příspěvek shrnuje současné různé přístupy k naplnění pojmu kvalita potravin, přičemž neopomíjí roli spotřebitele, který by měl být hlavním beneficientem celého systému.