Středoškoláci jedou na finále soutěže do Pekingu

Tisková zpráva, 21. 3. 2019, Praha

Dvě studentky a jeden student budou reprezentovat Českou  republiku a Český svaz vědeckotechnických společností z. s. (ČSVTS) ve finále mezinárodní středoškolské odborné soutěže „the Beijing Youth Science Creation Competition - BYSCC“, která se bude konat v Pekingu od 23.3. do 27.3.2019. Další tři studenti budou prezentovat svůj produkt, vylepšený Teslův ventil, na paralelně probíhajícím „Mini Maker Fair“.

Na základě vynikajícího úspěchu českých studentů na této soutěži v minulých letech Český svaz vědeckotechnických společností z. s. dostal pozvání od Pekingské asociace pro vědu a techniku i v tomto roce k účasti ve finále soutěže BYSCC 2019. Pro tento ročník byly vyhlášeny soutěžní obory zoologie, matematika, výpočetní technika a informatika, biomedicína, biochemie a molekulární biologie, environmentální vědy a inženýrství a fyzika a astronomie. Věková hranice soutěžících je 15 – 18 let, jednacím jazykem je angličtina. Finále soutěže se zúčastní 300 studentů z Číny a přibližně 40 studentů z Evropy, USA, Macaa, Hongkongu, Taiwanu, Austrálie, Koree, Malajsie, Thajska a Jihoafrické republiky.

ČSVTS při výběru studentů úzce spolupracuje s Talentcentrem Národního institutu dalšího vzdělávání a Asociací pro mládež, vědu a techniku z. s. AMAVET, organizátory české celonárodní soutěže „SOČ“ – Středoškolské odborné činnosti a soutěže vědeckých a technických projektů  EXPO SCIENCE AMAVET. Studenti jsou vybíráni ve finále těchto soutěží hodnotícími komisemi. Do této spolupráce se zapojila mladá organizace Alumni Scientiae Bohemicae, z. s., kterou založili absolventi zahraničních studentských soutěží s cílem předávání zkušeností ze zahraničních klání svým nástupcům. Členové tohoto spolku připravili studenty po odborné stránce na soutěže v Číně také v roce 2019.

Poprvé paralelně s BYSCC 2019 poběží tzv. „Mini Maker Fair“, což bude přehlídka prací STEAM, DIY nebo DIWO, kde studenti představí své nápady proměněné v produkt pomocí inovativních technologií jako je elektronika, 3-D tisk, robotika a mikroprocesory. ČSVTS pozval tvůrce vylepšeného ventilu Nikoly Tesly z Mendelova gymnázia Opava, p. o., aby svůj ventil prezentovali.

Český svaz vědeckotechnických společností si uvědomuje nezbytnost podporovat talentovanou mládež, motivovat ji k zájmu o vědění, tvořivost a též oceňovat její snahu a úspěchy. „Chtěl bych vyzvednout pečlivou přípravu všech vybraných studentů a vyjádřit naději, že tato země bude mít pokračovatele úspěšných vědců a techniků“, poznamenal bývalý předseda Českého svazu vědeckotechnických společností z. s.  prof. Ing. Jaromír Volf, DrSc.

Vybraní studenti:

BYSCC 2019

Kateřina Kudličková, SOČ, Gymnázium Brno-Řečkovice, p. o.
Název práce: Role RNFT1 a RNFT2 proteinů v buněčné biologii

Nikola Vršková, AMAVET, Gymnázium Zlín-Lesní čtvrť
Název práce: Analýza konformace a dynamiky první krystalové struktury deoxyribozymu 9DB1

Vladimír Veselý, SOČ, SPS Ostrov
Název práce: Zařízení pro monitorování koncentrace CO2

Mini Maker Fair

Tomáš Wolf, Vojtěch Kryšpín, Jan Stoklasa,Mendelovo gymnázium Opava, p. o.
Název projektu: Ventil Nikoly Tesly

Posláním ČSVTS je zastupování společných zájmů členských organizací, podpora činnosti členů ČSVTS a vytváření podmínek pro zajištění profesních zájmů, kariérního rozvoje a celoživotního vzdělávání inženýrů a techniků.

Kontakt pro média:
Ing. Zora Vidovencová, ČSVTS, Novotného lávka 5, 110 00 Praha 1