Zvolte jazyk

Kalendář událostí

PROBIOTICKÉ POTRAVINY
úterý, 26. duben 2022, 14:30 - 17:00
Shlédnutí : 3364
od Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

https://www.csvts.cz/images/logo300.gif

ČESKÁ POTRAVINÁŘSKÁ SPOLEČNOST Z. s.

a

ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ

                          Vás zvou

na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná

dne 26. dubna 2022 od 14:30 hod.

v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.

na téma:

 

PROBIOTICKÉ POTRAVINY

                                 Přednášející

Prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D.

ČZU v Praze

Těšíme se na Vaši účast!

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r.                    Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.

předsedkyně ČPS z. s.                                                     ředitel ÚZEI

Ing. Ilona Mrhálková, v. r.

tajemnice Programové rady

ÚZEI

Změna programu vyhrazena.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 120 00 Praha 2, Mánesova 75, Ing. Inka Laudová, tajemnice ČPS, tel.: 605 229 644

ABSTRAKT

 

Střevní mikrobiota má mnoho rozmanitých funkcí, které mohou být narušeny v důsledku dysbiózy. Navodit rovnovážný stav lze vhodným složením diety s obsahem probiotik a prebiotik. Probiotika jsou živé mono či směsné kultury mikroorganizmů, které, pokud jsou podávány v dostatečném množství, poskytují hostiteli zdravotní přínos. Mikroorganizmy s probiotickým účinkem mohou být obsaženy v potravinách, především fermentovaných, nebo v doplňcích stravy. Pro kontrolu jejich mikrobiologické kvality jsou používány téměř výhradně kultivační postupy.

Legislativní předpisy a metodiky jsou vcelku vyhovující pro stanovení probiotických mikroorganismů v kysaných mléčných výrobcích. Avšak legislativní rámec a dosud zavedené metodické postupy neumožňují účinnou kontrolu složení probiotických doplňků stravy. Může docházet ke klamání spotřebitelů a dozorové orgány nemají nástroje k účinným opatřením, která by tomu zamezila. Je tedy nezbytné hledat efektivní postupy použitelné pro spolehlivou detekci a kvantifikaci jednotlivých probiotických druhů mikroorganismů v doplňcích stravy.