a
na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná
dne 26. února 2019 od 14:30 hod.
v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318ve 3. p.
na téma:
PRŮMYSLOVĚ VYROBENÉ POTRAVINY
– KLADY A ZÁPORY
Přednášející
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
VŠCHT
Těšíme se na Vaši účast!
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r. Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.
předsedkyně ČPS z. s. ředitel ÚZEI
Ing. Ilona Mrhálková, v. r.
tajemnice Programové rady
ÚZEI
Změna programu vyhrazena.
Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.
Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail:
ABSTRAKT
V přednášce bude velmi stručně nastíněna historie způsobů konzumace potravin. Pozornost bude věnována kladům a záporům konzumace syrové stravy, která je v současnosti moderní. Klady a zápory průmyslově vyrobených potravin budu uvedeny na vybraných příkladech - mléku, cukru, masných výrobcích, rafinovaných olejích a margarínech.
Výrobky patřící do jedné legislativní skupiny potravin se mohou v kvalitě velmi lišit, protože limity omezující jejich složení jsou velice široké. Pro ilustraci budou prezentovány rozdíly v surovinovém složení těchto výrobků. Spotřebitel by měl proto při nákupu sledovat údaje na obalu - surovinové složení a tabulku výživových údajů. Ve stručnosti budou charakterizovány výrobky "convenience".