a
na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná
dne 24. září 2019 od 14:30 hod.
v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p.
na téma:
BLUDNÝ KRUH KVALITY POTRAVIN
Přednášející
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.
VŠCHT, Společnost pro výživu
Těšíme se na Vaši účast!
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., v. r. Ing. Štěpán Kala, MBA, Ph.D., v. r.
předsedkyně ČPS z. s. ředitel ÚZEI
Ing. Ilona Mrhálková, v. r.
tajemnice Programové rady
ÚZEI
Změna programu vyhrazena.
Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.
Kontaktní adresa: Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail:
ABSTRAKT
Kvalita potravin je často skloňovaným tématem veřejných diskusí a předmětem mnohých politických klání. Pokud však mají jednoduchá prohlášení a zvolání zavazující ke zlepšení kvality potravin na trhu nabýt konkrétních rozměrů, objevují se vrásky na čele i mnohým odborníkům. Problém začíná již u samotných definic kvality a standardů, které mají kvalitu garantovat. Ukazuje se totiž, že při hlubších diskusích má každá z diskutujících stran o konkrétním naplnění tématu poněkud odlišné představy. Zvláště žhavé začínají být diskuse v okamžiku, kdy se za obecnými zvoláními začnou objevovat konkrétní měřitelné parametry. Dotčené strany zpozorní a obvykle argumentují tím, že by naplnění pojmu kvalita potravin mělo být zcela v ruce obchodníků případně výrobců. Historie však ukazuje, že regulace pouze tržním prostředím není zcela efektivní, a tak se do problematiky vkládají politici, státní instituce, nevládní organizace, média a další.
Příspěvek shrnuje současné různé přístupy k naplnění pojmu kvalita potravin, přičemž neopomíjí roli spotřebitele, který by měl být hlavním beneficientem celého systému.