Zvolte jazyk

BYSCC 2022 - Beijing Youth Science Creation Competition

Po pauze spojené s pandemií Český svaz vědeckotechnických společností z.s. dostal pozvání od partnerské Pekingské asociace pro vědu a techniky k účasti ve finále mezinárodní středoškolské odborné soutěže, 41. ročníku „the Beijing Youth Science Creation Competition – BYSCC 2022“. Tato soutěž se do roku 2019 konala vždy v Pekingu ke konci března a ČSVTS dostával pozvání k účasti od roku 2014 a zajišťoval účast našim vybraným studentům.

ČSVTS při výběru studentů úzce spolupracuje s Talentcentrem Národního pedagogického institutu ČR, který organizuje celostátní soutěž „SOČ“ – Středoškolská odborná činnost a s Asociací pro mládež, vědu a techniku z. s. AMAVET, která organizuje soutěže vědeckých a technických projektů EXPO SCIENCE AMAVET. Studenti jsou vybíráni ve finále těchto soutěží hodnotícími komisemi. S hrdostí můžeme říct, že v Pekingu dosahují vynikající úspěchy. Tento rok se studenti ze zahraničí budou hodnotit na dálku na základě zaslaných vyžádaných materiálů týkajících se odborného projektu

Pro tento ročník byly vyhlášeny soutěžní obory zoologie, matematika, výpočetní technika a informatika, biomedicína, biochemie a molekulární biologie, environmentální vědy a inženýrství a fyzika a astronomie. Věková hranice soutěžících: 2. stupeň základní školy a střední škola, jednacím jazykem je angličtina. Finále soutěže se obvykle zúčastní 300 studentů z Číny a přibližně 40 studentů z Evropy, USA, Macaa, Hongkongu, Taiwanu, Austrálie, Koree, Malajsie, Thajska a Jihoafrické republiky.

Svaz do soutěže přihlásil tyto studenty:

  • Vítězslav Havlíček, projekt Predikce rizika infekce SARS-COV-2 u savců
  • Vojtěch Kloud, projekt Rozšíření derivace pomocí teorie stability
  • Ivo Lachman a Ondřej Švásta, projekt Vývoj rakety s korekcí letu

Zaregistrovaní studenti se zúčastnili Celostátní přehlídky prací SOČ v roce 2020/2021.
Studentům držíme palce!